iPad-ul a revoluționat modul cum navigăm, cum citim cărți, modul în care ținem o prezentare și nu în ultimul rând a schimbat total zona de JOCURI acesta devenind unul dintre cele mai populare dispozitive pentru aplicații interractive. Deși putem spune că iPad-ul a înlocuit în mare parte ( nu total ) calculatorul de acasă, o facilitate a iPad-ului a rămas oarecum neexplorată : FILMELE. Fie că plecăm în vacanța, poate chiar o călătorie lungă cu trenul, sau doar pentru a ne relaxa în pauza de masă un iPad este un video player excepțional.

Sunt doua moduri de a pune un film pe iPad.

1. Folosind aplicația intregrată Movies și iTunes – acest procedeu necesită convertirea filmelor în format .mp4 deoarece iPad-ul nu suportă formatele clasice de film (.avi, .mpg, .mkv etc). Avantajul la opțiunea aceasta îl vedem atunci când avem un iPad de mică capacitate de stocare (16GB) deoarece un film covertit în format .mp4 ocupă mai puțin spațiu – cu până la 50% mai puțin.
Un astfel de program prin care putem realiza convertirea este oferit de Videora . După convertire, filmul se transferă în iTunes, în calculator, apoi în iPad, asemenea unei melodii. Dezavantajul constă în calitatea filmului, procesul de convertire dăunând imaginii.

2. Prin aplicații din App Store.

Din dorința de a păstra calitatea filmului, au început să apară diferite aplicații care citesc formatele clasice de film ( .mkv, .avi, .wmv, .mpg, .mov, .mpeg etc ). Acest mod de viziona filme pe iPad nu necesită convertire, însă transferarea fișierelor video pe iPad poate fi un pic dificilă.

Cum efectuăm transferul ?

În scop demonstrativ am folosit aplicația AvPlayerHD disponibilă în  la prețul de 2.69€.

De la prima deschidere a aplicației observăm meniul extrem de simplu : Media Explorer, Wireless Transfer și Settings. Pentru a tranfera fișierele video sunt două modalități, fie prin conectarea la iTunes, fie prin transfer wireless.

image

a) Folosind iTunes, conectăm iPad-ul și din meniul principal navigăm la Apps. în fereastra care apare, în partea de jos avem o sectiune numită File Sharing – unde avem o listă cu aplicațiile care suportă transfer de fișiere.

image

Din acea listă selectăm AvPlayerHD – în fereastra din partea dreaptă, în colțul jos dreapta se află un buton “Add…”, efectuăm click pe el și navigăm la locația filmului în calculator.

image

Îl selectăm și apasăm ok. În acest moment fișierul video se va transfera pe iPad în aplicația AvPlayerHD. Pentru a viziona filmul, deschidem aplicația pe iPad și din meniu selectăm Media Explorer.

b) Dacă dorim să transferăm un fișier video prin metoda Wireless Transfer tot ce trebuie să facem este să deschidem aplicația AvPlayerHD, selectând din meniu Wireless Transfer, unde avem două opțiuni : FTP și FTP/HTTP. O selectăm pe a doua și apăsăm butonul Start cu mențiunea să nu închidem sau să ieșim din meniul aplicației pe toată durata tranferului.

image

Pe calculatorul unde avem filmele deschidem un browser de internet ( Google Chrome, Safari, Mozzila Firefox etc ) și în partea de sus ( locul unde introducem o adresă de internet ) tastăm datele de conectare furnizate de către aplicație ex: http://192.168.1.123:8080. Fereastra ce apare este o conexiune directă între calculator și iPad. Transferul fișierelor se face prin apăsarea butonului Browse, apoi navigarea la locația filmului, selectarea lui și la final un click pe butonul Upload.

image

Această metodă are însa un dezavantaj, durata transferului este substanțial mai mare decât prin iTunes, în funcție de caracteristicile rețelei wireless pe care o aveți.

În articolul următor o să prezentăm o listă cu cele mai bune aplicații pentru vizualizat filme pe iPad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.